Köszöntő
Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntjük Önt Szemere weboldalán. Jó böngészést kívánunk!TOVÁBB

Pályázatok


LetöltésekSzemere

Fekvése

Szemere község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Encsi járásban. A megye északi részén, a szlovák határtól 5 kilométerre, Encstől 19 kilométerre keletre fekszik.

Története

Okleveles említése először a 13. század első felében történik. Az Aba nemzetség birtoka. Az 1332-1333-as pápai tizedjegyzék szerint önálló egyháza van. 1412-től a Szemere család a birtokosa. A huszita harcok, majd belviszályok következtében a község 1489-ben elpusztult. Az újratelepült község később is sokat szenvedett előbb a török, majd később a kuruc időkben. 1675-ben a Szemere családtól elkobozzák, s a Rákóczi-család lesz a birtokosa. A Rákóczi-szabadságharc leverése után a kincstár elkobozza, később a Szemere családé lesz újra.

Nevezetességek

  • Szemere-kastély majd Pallavicini-kastély
  • Perlik-kastély
  • Római katolikus templom Jézus Szíve tiszteletére felszentelve.
  • Református templom
  • Kastélypark

Címere


Szemere község címere álló, háromszögletű, bíborszínű katonai pajzs, amelynek mezejében Szent György aranylovon ülő, ezüstlándzsájával egy aranysárkányt ledöfő aranyalakja lebeg.
A pajzs fölött bíbor-arany tekercs, amelyben egymáson haránt fekvő felhúzott ezüstíj, valamint ezüst kettős kereszt az oromdísz. A pajzs alatt ezüstszalag lebeg SZEMERE felirattal.