Köszöntő
Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntjük Önt Szemere weboldalán. Jó böngészést kívánunk!TOVÁBB

Pályázatok


LetöltésekAz áldozatsegítésről tartanak konferenciát Budapesten

Az áldozatsegítésről tart kétnapos konferenciát az Áldozati Jogok Európai Hálózata (European Network on Victims Rights, ENVR) Budapesten.

    A keddi zárónapon Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára újságíróknak hangsúlyozta, hogy Magyarország az áldozatok oldalán áll.
    Közölte, hogy a 2015-ben Hollandia által életre hívott ENVR 2018-tól budapesti székhellyel, immár állandó szervezettel működik tovább. A Magyarországon létrehozott titkárság megbecsülést jelent - fogalmazott.
    Az induláskor mindössze hét tagállam volt a szervezet része, mára tizenhat ország kapcsolódott be az együttműködésbe. Mivel azonban a konferenciára nem csupán a hálózatba belépett államok jelentkezhettek, azon huszonnégy ország képviselteti magát.
    Az Európai Bizottság (EB) igazságügyi programja keretében négy évre szóló támogatási összeget kapott Magyarország az ENVR vezetésére - jelezte Kecsmár Krisztián
    Nemcsak a közvetlen, hanem a közvetett áldozatokról is gondoskodni kell - hangoztatta az államtitkár. Kitért a terrorcselekményekre: sok, a nizzai támadás idején várandós nő gyermeke például traumában született. A francia városban rengeteg különböző nemzetiségű állampolgár vált áldozattá, és az ENVR éppen az ehhez hasonló akadályokat próbálja leküzdeni - jegyezte meg.
    Joëlle Milquet korábbi belga belügyminiszter, az EB elnökének áldozatvédelmi különleges tanácsadója beszédében azt mondta, a bizottság célja, hogy javítson az európai szabályokon. Ő is megemlítette a terrorcselekményeket.
    Az ENVR-re szükség van, mert a hálózat lehetővé teszi az európai uniós (EU-s) tagállamok képviselőinek, hogy akár információt, akár bevált gyakorlatot osszanak meg egymással - vélekedett a politikus.
    Elisabeth Pelsez franciaországi áldozatvédelmi kormánybiztos arról beszélt, hogy hazájában a különböző minisztériumok együttműködésének köszönhetően az egész áldozatvédelmi rendszer javul és erősödik.
    Mivel az ENVR közvetlen kapcsolatban áll magukkal az áldozatokkal, nagyon jól fel tudja mérni, mik az igényeik - mutatott rá.
    A politikus arra a problémára is felhívta a figyelmet, hogy az elszenvedőket a tragédia után többször arra kérik, regisztráljanak vagy töltsenek ki kérdőíveket, és ezáltal újabb akadályokat gördítenek eléjük, feltépik a sebeiket.
    Az eseményhez kiadott sajtóanyagban azt írták, hogy az igazságügyben korábban markánsabban jelent meg a terhelti jogvédelem, most a cél az, hogy azonos súllyal essen latba a terhelt és az áldozat jogainak védelme.
    Az IM tavaly júniusban létrehozta Budapesten az Áldozatsegítő Központot, és további, vidéki centrumok kialakítását tervezi.
    A sajtóanyagban kitértek arra is, hogy évente mintegy harmincmillió bűncselekményt regisztrálnak az unióban, és az áldozatok köre sokkal szélesebb, mint a bűncselekmények sértettjeié, hiszen a szemtanúkat vagy a hozzátartozókat szintén oda lehet sorolni.
    Az ENVR valamennyi EU-s tagállam áldozatsegítő szakembereinek együttműködése. A hálózat célja annak előmozdítása, hogy harmonizáltan működjenek, hasonló színvonalú támogatást nyújtsanak a különböző tagországok áldozatsegítő rendszerei. Az ENVR-be minden tagállam két szakembert delegál - olvasható a sajtóanyagban.