Köszöntő
Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntjük Önt Szemere weboldalán. Jó böngészést kívánunk!TOVÁBB

Pályázatok


LetöltésekMegemlékezést tartottak Prokop Péter születésének 100. évfordulója alkalmából

Prokop Péter katolikus pap, festőművész, író születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak szombaton Budapesten; Csepelen megkoszorúzták a művész emléktábláját, szentmisét tartottak a Jézus Szíve templomban, majd bemutatták a Prokop Péter 100 - emlékezések könyve című kötetet.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a könyvbemutatón arról beszélt, hogy Európa elképzelhetetlen a kereszténység nélkül. Prokop Péter képei által, az érzékekre, érzelmekre hatva, különleges módon tud minket magyarságunkban, kereszténységünkben, európaiságunkban megerősíteni - mondta.
    Kiemelte: a művész üzenete a bátor kiállás a kereszténység mellett. Úgy fogalmazott, furcsa világban élünk, amikor bizonyos esetekben a normalitást és a kereszténységet védeni már bátorságnak minősül. Hangsúlyozta: ha Európa bármit elfelejt a saját keresztény gyökereiből, ha ki akarja lúgozni a kereszténységet az európaiságból, akkor az európaiságot, az európai civilizációt veszíti el. "Vagy keresztény Európa leszünk, vagy nyugati kalifátus" - fogalmazott.
    Mint mondta, Prokop Péter életútja azt üzeni: ne féljetek, keresztény hívek, a legmodernebb kifejezésmódokat használni. Hiszen képei a kor legmodernebb irányzatainak nyomán készültek, nem félt katolikus papként nemcsak a múltból táplálkozni, hanem mondanivalóját a legmodernebb művészeti módokon is megjeleníteni.
    Emlékeztetett arra, hogy Prokop Péter élete utolsó éveit Csepelen töltötte. Mint mondta, elismerést érdemel a gazdagon illusztrált, minőségi kivitelű és összeállítású kötet megjelentetése a magyar és az egyházi kultúra e fontos metszetéről.
    A csepeli önkormányzat kiadásában megjelent kötet bemutatóján Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy Csepelen az önkormányzat és az egyház kapcsolata kimagaslóan jó, céljuk, hogy az önkormányzat támogatásával az egyházat megerősítsék. Mint mondta, ennek eszköze a most megjelent kötet is.
    A kötet bemutatja Prokop Péter életét és munkásságát, egyházi személyiségek, művészek, írók, kritikusok, tisztelők vallanak róla, valamint a könyvben a művésszel készült interjúk és a csepeli Szent József Otthon mintegy 240 darabból álló gyűjteményéből válogatott képek, 136 alkotás is helyet kapott. A 172 oldalas album szerkesztője Erdei Kvasznay Éva, Feledy Balázs és Prokopp Mária. A könyv borítóján a Karácsonyi angyal című kép és a Keresztút 14 stációja látható.
    Prokopp Mária művészettörténész elmondta: mintegy százan vallanak a kötetben arról, hogy számukra mit üzen Prokop Péter. A címlapon látható kép fejezi ki talán leginkább a művész üzenetét, egy harsonázó angyal, piros és arany színekkel. Feladatunk, hogy a kereszténység örömét, az élet örömét, a megtalált boldogság örömét harsonázzuk a világba - mondta, hozzátéve, hogy az öröm mellett a hálaadás is sugárzik a műről. Erdei Kvasznay Éva galériavezető, képzőművész, a Prokop Péter-díj alapító kurátora a művész képein gyakran látható tüzes színekről beszélt, amelyek életteli, dinamikus érzést sugallnak. Feledy Balázs, Prokop Péter-díjas író, művészetkritikus elmondta: a kötet bemutatja a művész - világszerte mintegy 9 ezer műből álló - életművének számos alkotását, végigkíséri életútját és számos megemlékezést tartalmaz, sokféle aspektusból bemutatva az alkotót. Pap, festő és író, ez a hármasság egészen kivételes - mondta.
    Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa elmondta, hogy emlékei Prokop Péterről az 1960-1965 közötti évekre nyúlnak vissza, amikor Egyesült Államokban, a szemináriumi évei alatt a nyári szünidőben hazament és láthatta a plébániáján a magyar művész alkotásait. Plébánia-temploma, a Magyarok Nagyasszonya templom fala, amely korábban teljesen fehér volt, fokozatosan a színek folyamává változott, amelyben megjelent a szűzanya a magyar szentekkel, angyalokkal és más szentekkel körülvéve. Mint mondta, ez a művészeti alkotás mindmáig vonzza a látogatókat. "Igazi művészi találkozás az ég és a föld között" - mondta.