Köszöntő
Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntjük Önt Szemere weboldalán. Jó böngészést kívánunk!TOVÁBB

Pályázatok


LetöltésekJászboldogháza és Tata nyerte el az UNICEF Gyerekbarát Település címét

Jászboldogháza és Tata nyerte el idén az UNICEF Gyerekbarát Település címét és a vele járó kétmillió forintot.

    Az UNICEF Magyarország szerdán Budapesten, a gyermekjogi egyezmény elfogadásának 30. évfordulóján hirdette ki az UNICEF Gyerekbarát Település pályázat végeredményét. Minden évben azok a települések nyerhetik el a címet, amelyek a gyermekek jogait kiemelt kérdésként kezelik.
    Mészáros Antónia, a UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója a Budapesten rendezett kerekasztal-beszélgetésen elmondta: 30 éve fogadták el a gyermekjogi egyezményt, de még ma is 41 millió gyermek van azonnali segítségre szüksége, 400 milliónak nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez, valamint 200 millió 5 évesnél fiatalabb gyermek súlyosan alultáplált.
    A beszélgetésen részt vevő Karácsony Gergely főpolgármester a légszennyezettséget, valamint a közlekedésbiztonság és lakhatás ügyét jelölte meg a gyermekeket érintő legnagyobb fővárosi problémának; mindhárom területen javító intézkedéseket helyezett kilátásba.
    Elmondta, hogy Budapest Európa egyik legrosszabb levegőjű városa, és komoly problémának nevezte, hogy különösen a belvárosi iskolák környékén nagy a légszennyezettség. A legfontosabb célkitűzés, hogy a levegő minőségén javítsanak, bár ez nem megy egyik napról a másikra - mondta, hozzátéve, hogy egy európai uniós pályázatot készítenek elő, amely kifejezetten az iskolák levegőminőségének javítását célozza.
    Ugyancsak a gyereket különösen érintő veszélyforrásnak jelölte meg a közlekedésbiztonság ügyét. Nagy probléma a fővárosban, hogy az iskolákat nehéz biztonságosan megközelíteni gépjárművel, ezért szeretnének elindítani egy olyan programot, amely az iskolák környékét biztonságos övezetté teszi - mondta a főpolgármester, kiemelve azt is, hogy a lakhatás ügye nemcsak Budapesten és Magyarországon, hanem egész Európában nagyon nagy probléma.
    Az ingatlanárak drámai mértékben elszakadtak a jövedelmek növekedésétől, és "ez nagyon sok esetben a gyerekes családoknál hozza elő a legélesebb társadalmi helyzeteket" - mutatott rá Karácsony Gergely.
    Közölte, vállalták, hogy a következő években, évtizedekben elkezdenek egy szisztematikus közösségilakásszektor-bővítést. Szeretnék a bérlakások, nonprofit lakások építésének támogatását bevezetni, illetve a kerületekkel közösen egységes szabályozást akarnak kialakítani, amely a rezsikiadások csökkentéséhez járul hozzá - jelezte.
    Karácsony Gergely fővárosi önkormányzati feladatként jelölte meg a közlekedést és a hulladékszállítást. Ez utóbbi területen az a tervük, hogy a szelektív hulladékgyűjtés arányát növeljék. Oktatási intézményekkel szeretnének partnerséget kialakítani, hogy megnyerjék a gyerekeket az ügynek. A közösségi közlekedésről szólva elmondta, hogy az észszerűség keretein belül a családosok segítése érdekében szeretnék csökkenteni a tömegközlekedés díjait.
    Karácsony Gergely egy felvetésre reagálva kiváló ötletnek nevezte, hogy a fővárosban is létrejöjjön ifjúsági önkormányzat.