Köszöntő
Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntjük Önt Szemere weboldalán. Jó böngészést kívánunk!TOVÁBB

Pályázatok


LetöltésekSzlovénia megerősíti rendőri erőit Horvátországgal közös határán

Szlovénia keddtől szigorúbban ellenőrzi Horvátországgal közös határát és további ezer rendőrrel erősíti meg erőit - írta a Delo című szlovén napilap.

    Joze Senica megbízott rendőrfőkapitány szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt két hétben nőtt az illegálisan érkező bevándorlók száma a balkáni útvonalon és ezzel együtt a migrációs nyomás is a szlovén határokon.
    Szavai szerint az év elején Görögország több ezer migránst költöztetett át a szigetekről a szárazföldre, Szerbia és Bosznia-Hercegovina pedig nem korlátozza az illegális bevándorlók mozgását.
    "Ez további nyomást gyakorol a migránsokra, és felbátorítja őket arra, hogy tovább jöjjenek Szlovéniába" - hangsúlyozta.
    Hozzátette: az elmúlt napokban a hatóságok több tucat olyan határsértőt tartóztattak fel, akik Szlovénián keresztül próbáltak meg Olaszországba jutni. Csak az elmúlt két hétben 220 főt - mondta.
    Eközben az Index.hr horvát internetes hírportál arról írt: erősödik a migrációs nyomás a boszniai-horvát határon. Egyre több illegális bevándorló érkezik a horvát határhoz közeli, boszniai Bihac körzetébe, ahol a legtöbb migráns tartózkodik.
    Ale Siljdedic a boszniai Una-szana megyei rendőrkapitányság szóvivője a sajtónak úgy nyilatkozott: amióta az elmúlt egy hétben újraindult a tömegközlekedés - amelyet a koronavírus-járvány miatt állítottak le korábban -, naponta 100-150 migráns érkezik az ország más területéről busszal, főleg Bihacra.
    Ez a város már zsúfolásig megtelt az illegális bevándorlókkal, a befogadóközpontok tele vannak, ezért a migránsok a parkokban és romos épületekben vertek tábort - írta a portál.
    A legfrissebb információk szerint jelenleg valamivel több mint hétezer migráns torlódott fel a nyugat-balkáni országban.
    A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián, Horvátországon és Szlovénián át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal (amely egy ideig Magyarországon is keresztülhaladt) 2016-os "lezárása" óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - próbálnak eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.